Rulandské bílé
Rulandské bílé, původně známé jako Burgundské bílé, je ušlechtilá francouzská odrůda vzniklá pupenovou mutací Pinot gris. Toto plné, extraktivní víno s vyššími kyselinkami okouzluje svým elegantním aroma vlašských ořechů, lipového květu a hrušek. Patří k nejvýznamnějším a nejkrásnějším bílým odrůdám pěstovaným v České republice.
Výpis produktů
                                    
                                                                                                                                                                                    Víno zrálo na jemných kalech s pravidelným promícháváním. Kvalita...
                                                                                                                                                                                    Víno zrálo na dubovém sudu a je z rukou sklepmystrině Lenky Havelkové.
                                                                                                                                                                                    Jiskřivě perleťové víno s vůní lískových oříšků, meruňkových květů...
                                                                                                                                                                                    Vůně je intenzivní, s převažujícími květinovými tóny přecházejícími...
Ovládací prvky výpisu
Rulandské bílé je ušlechtilá odrůda francouzského původu, která vznikla jako pupenová mutace Pinot gris. Do českého státního registru bylo zapsáno v roce 1941 jako Burgundské bílé, přičemž současný název nese od roku 1993 na základě rozhodnutí soudu v Haagu.
Charakteristika vína Rulandské bílé:
- Zlatavě žlutá barva
 - Plné, extraktivní tělo
 - Výraznější kyseliny
 - Elegantní struktura
 - Dlouhá perzistence
 - Potenciál k archivaci
 
Aromatický profil vína Rulandské bílé:
- Vlašské ořechy
 - Lipový květ
 - Hruškové tóny
 - Medové aroma
 - Ovocná svěžest
 - Květinové podtóny
 
Způsoby výroby / pěstitelské vlastnosti vína Rulandské bílé:
- Tradiční technologie
 - Malé hrozny
 - Husté uskupení
 - Krátká stopka
 - Pečlivá selekce
 - Řízená fermentace
 
Gastronomické využití vína Rulandské bílé:
- Drůbeží maso
 - Telecí pečeně
 - Zralé sýry
 - Lehké omáčky
 - Ryby a mořské plody
 - Servírování při 10-12°C
 
Ideální příležitosti pro víno Rulandské bílé:
- Slavnostní večeře
 - Gastronomické zážitky
 - Společenské události
 - Degustační menu
 - Archivní potenciál
 - Meditativní víno
 
Rulandské bílé představuje to nejlepší z klasických bílých odrůd. Jeho plnost a extraktivnost v kombinaci s elegantní kyselinkou vytváří harmonický celek, který potěší i ty nejnáročnější milovníky vína.
Pro svůj ušlechtilý charakter a všestrannost v gastronomii si Rulandské bílé právem zaslouží své místo mezi nejvýznamnějšími bílými odrůdami. Jeho potenciál k archivaci z něj navíc dělá skvělou volbu pro dlouhodobé uložení.


                                                                                                                                    
    
            
                                                                                                                                    
    
            
                                                                                                                                    
    
            
                                                                                                                                    
    
            
                                                                                                                                    
    
            
                                                                                                                                    
    
            
                                                                                                                                    
    
            
                                                                                                                                    
    
            


