Muškát moravský, zemské, suché víno, 2025 – Ampelos
První nová vína ročníku 2025. Mlaději už to víc nejde :)
Popis produktu není dostupný
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Muškát moravský | 
|---|---|
| Hmotnost: | 1.2 kg | 
| ? Barva vína: | bílé | 
| ? Rozdělení dle cukru: | suché | 
| ? Odrůda: | Muškát moravský | 
| ? Přívlastek: | zemské | 
| Obsah alkoholu [%]: | 11.5 | 
| Dodavatel: | Ampelos | 
| Ročník: | 2025 | 
| Země původu: | Česká republika | 
| Objem láhve [l]: | 0.75 | 
| Číslo šarže: | 12502 | 
| Vinařská podoblast: | Znojemská | 
| Vinařská obec: | Vrbovec | 
| Obsahuje oxid siřičitý: | Ano | 
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Firma vznikla v roce 1895 jako CK úřad pro potírání révokaza na Moravě, aby našla způsob či metodu obrany přd tímto škůdcem, který v podstatě zdecimoval vinohrady v Evropě. Samozřejmě na nejvyšších místech už tenkrát věděli, že by to byla pro jejich ovečky pohroma a tedy i pro ně, a jali se situaci řešit. Situace se vyřešila a z úřadu se postupem času stala stanice, která měla za úkol udržovat révu, která již na amerických podnožích uměla révokaza přežít a plodit hrozny pro potěchu těla a hlavně duše.
V roce 1999 se firma přejmenovala na Ampelos a do jejího čela si stoupl v roli sklepmistra, obchodníka i holky pro všechno pan Lukáš Kylián.

Lukáš Kylián
V současné době Ampelos nadále udržuje genofond révy vinné ČR, provádí novošlechtění, udržovací šlechtění a produkci množitelských materiálů a hlavně také dál vyrábí víno z vlastních vinohradů.
Dnes hospodaří na 53 hektarech. 


Vinice se nacházejí okolo vinařské obce Vrbovec - vinice "Nad sklepy", Chvalovice - vinice "Dívčí hora" a Znojmo louka - vinice "Hajden".
Výroba vína začíná v Ampelosu ve vinohradu. Když se mnou Lukáš Kylián občas sedí a bavíme se kolem vína a obchodu, vždy se dovím něco zajímavého a často právě z vinohradu. Jak tam nechali listy, páč slunka moc a vody málo, ale že zase tam v dolíku šli listy trochu dolů, protože je tam stín a je to ta a ta odrůda.... Prostě takový ty moudra, který vinař získá léty a léty prací s vinohradem a následným zpracováním suroviny ve sklepě, nebo mu je předá předchozí generace, což u nás jaksi nebylo možné, že.
Vinařství dnes vyrábí cca 160 tis. lahví vína, s čímž samozřejmě pomůže kvalitní technologie a strojové vybavení.






Do e-shopové kóje, kde vína z Ampelosu zrají v ideálních podmínkách, se můžete vydat tudy :)
Nebo všechna vína z Ampelosu, která aktuálně nabízíme, najdete tady pod tímto textem.

 
 
                         
                         
                                                                                                                                    
    
             
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                    
    
             
                                                                                                                                    
    
             
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                    
    
             
                                                                                                                                    
    
             
                                                                                                                                    
    
             
                                                                                                                                    
    
            