Burčák - jak to u nás děláme
Burčák je živý materiál a proto vyžaduje zvláštní péči. Každý prodejce i vinař k němu přistupuje jinak a my jsme se rozhodli vám ukázat, jak to děláme my. Pojďte nahlédnout do zákulisí.
Vše začíná pochopitelně ve vinohradu a příroda ve finále rozhoduje o tom s jakým materiálem bude vinař a prodejce dále pracovat.
Heslovitě zkusím shrnout hlavní faktory, které mají vliv na to, jaký burčák bude a jakou péči bude vyžadovat:
Hodně slunce = více přírodního cukru
Málo vody = málo šťávy v kuličkách
Neprší = na hroznech se množí kvasinky, burčák kvasí rychle
Prší = déšť smyje z hroznů kvasinky a pak trvá déle, než se rozjede
Když k nám do Znojma burčák dorazí, rozhodujeme podle toho v jakém je stavu, rozumějte stupni rozkvašení, o tom, jak s ním budeme dále zacházet. Vždy se snažíme mít burčák spíš sladší a na začátku. Ten vyhovuje většině zákazníků, má delší dobu spotřeby, lépe se přepravuje a kdo má raději více alkoholový, tak ten si jen musí den, dva počkat.
Burčák dorazil do skladu. Zde je šetrně přetočen samospádem do menších nádob. To proto, aby se mohl přemístit do lednice a hlavně proto, že v menších nádobách to lednice dokáže krásně zchladit čímž se zpomalí kvašení a burčák vydrží déle v kondici, ve které ho chceme mít pro naše zákazníky.
Burčák přetáčíme vždy do čistých, vymytých nádob. Používáme plastové nádoby, které jsou určené pro výrobu a skladování vína. Nádoby mají široká hrdla, aby se mohly pohodlně a dobře vymývat. Samozřejmostí je každodenní promývání hadic a jejich pravidelná sanitace.
Hygiena je prostě i u burčáku velmi důležitá.
V lednici můžeme nastavit minimální teplotu až 2°C. My skladujeme burčák většinou při 7°C, což je dost na to, aby se kvašení zpomalilo. Kvašení lze pozastavit také přidáním síry nebo jiných konzervantů, ale tyto metody nepoužíváme.
"Burčákovodem" zabudovaným ve zdi ve Znojemské vinotéce pak burčák přečerpáváme do místa, kde se nabízí k prodeji a stáčí zákazníkům do nádob.
Do Brněnské vinotéky vozíme burčák již natočený v 1,5 litrových lahvích. Je to hlavně z důvodu, že v Brněnské vinotéce nejsme schopni zajistit burčáku takovou péči a hygienu jako ve Znojmě.
Pokud jste dočetli až sem tak jste o něco chytřejší a já děkuji :-) Jestli máte nějaké další dotazy neváhejte napsat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře nebo na email info@vinovin.cz
Přeji vám prima den - Petr Fila