Rulandské bílé, slámové, sladké víno, 2017 - Líbal
Název vína s přívlastkem, které vzniklo z hroznů dosoušených po sklizni na slámě. Pro takovou výrobu se musí nechat hrozny dobře vyzrát a nesmějí být poškozené. Kladou se na slámu nebo na rákos či mohou být zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců. Tím se odpaří část vody z bobulí a koncentruje se obsah extraktivních látek. Většinou se užívá hroznů bílých odrůd. Získaný mošt musí vykazovat nejméně 27° NM.
Zjistěte více o původu a vzniku tohoto vína - rodinné vinařství Líbal
Zobrazte více produktů rodinného vinařství Líbal - kompletní nabídka vín z vinařství Líbal
Vína Rulandské šedé máme více skladem. Všechny vína Rulandské šedé najdete tady - vína odrůdy Rulandské šedé
Vinařství Líbal je rodinné vinařství úspěšné na mezinárodních výstavách vín
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Rulandské bílé |
|---|---|
| Hmotnost: | 0.77 kg |
| EAN: | 8595598410826 |
| ? Barva vína: | bílé |
| ? Rozdělení dle cukru: | sladké |
| ? Odrůda: | Rulandské bílé |
| ? Přívlastek: | slámové |
| Zbytkový cukr [g/l]: | 151 |
| Kyseliny [g/l]: | 8 |
| Obsah alkoholu [%]: | 9 |
| Dodavatel: | Líbal |
| Ročník: | 2017 |
| Země původu: | Česká republika |
| Objem láhve [l]: | 0,187 |
| Bezcukerný extrakt [g/l]: | 66 |
| Číslo šarže: | 0117 |
| Vinařská podoblast: | Mikulovská |
| Vinařská obec: | Ivaň |
| Viniční trať: | Aebis |
| Obsahuje oxid siřičitý: | Ano |
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Původní logo. Dnes vinařství používá pouze nápis Líbal, což v sobě také nese jistou dávku poetiky.
Když jsem byl malej kluk, tak jsem se svým "strejdou", panem Jedličkou, který dělal víno a měl lví podíl na mé výchově a na tom, co jsem, jel jednoho dne do Horních Dunajovic za panem Líbalem. Byl rok cca 1983. Strejda říkal "Líbal, chlapče, to je kapacita na vína". A dobře si pamatuju, jak nám dal pan Líbal ochutnat víno z demižonu v uličce ve sklepě a já najednou zjistil, jak také víno může chutnat, že může krásně a zajímavě vonět a nemusí být nutně hlavně kyselý. Tak to je moje první vzpomínka na Vinařství Líbal.

Marek Líbal mladší s tatínkem
Pan Josef Líbal, který se vinařskému řemeslu naučil od svého táty, hned po převratu v roce 1990 založil oficiální vinařství Líbal. To po té papírové stránce. Ale samozřejmě bylo potřeba i leccos změnit v rodícím se vinařství, a tak se rychle k původnímu sklepu přistavěla lisovna a posezení. Mezitím v roce 1991 syn pana Josefa Marek dokončil vinařskou školu ve Valticích. Škola vystavila panu Markovi parádní papír, ale to hlavní se učil od táty ve sklepě. V té době rodina Líbalova produkovala cca 6000 litrů vína a bylo jasné, že bude potřeba přidat a tím pádem opět přistavovat. A tak se vinařství rozrostlo o externí lisovnu se sklepem a kapacita vinařství vystřelila na 50 tisíc litrů!

Externí lisovna se sklepem a tankovou halou
V roce 2003 ještě přistavěli tankovou halu, aby se tam mohli nějak smysluplně hýbat.
Vína Líbal mají základ v hroznech, které historicky Líbalovi nakupují z Agry Horní Dunajovice, dnes a.s. Desetiletí budované obchodní a přátelské vztahy jsou zárukou, kterou má rád jak pěstitel, tak vinař a nakonec i zákazník.
Vína z vinařství Líbal mají svůj rukopis, do kterého se propisuje velký podíl ruční práce a snaha vinaře nechat trochu volnou ruku i přírodním, přirozeným procesům. Nelze opomenout, že vinařství je se svými víny velmi úspěšné na mezinárodních výstavách, především však v americkém San Franciscu, a to především Sauvignon a Pálava.
Petr Fila


Vína z vinařství Líbal najdete všecky na hromadě tady :)
Nebo všechna vína Líbal, která aktuálně nabízíme, najdete tady pod tímto textem.


