25. 08. 2018

Vše začíná pochopitelně ve vinohradu a příroda ve finále rozhoduje o tom s jakým materiálem bude vinař a prodejce dále pracovat.

Heslovitě zkusím shrnout hlavní faktory, které mají vliv na to, jaký burčák bude a jakou péči bude vyžadovat:
Hodně slunce = více přírodního cukru
Málo vody = málo šťávy v kuličkách
Neprší = na hroznech se množí kvasinky, burčák kvasí rychle
Prší = déšť smyje z hroznů kvasinky a pak trvá déle, než se rozjede

Když k nám do Znojma burčák dorazí, rozhodujeme podle toho v jakém je stavu, rozumějte stupni rozkvašení, o tom, jak s ním budeme dále zacházet. Vždy se snažíme mít burčák spíš sladší a na začátku. Ten vyhovuje většině zákazníků, má delší dobu spotřeby, lépe se přepravuje a kdo má raději více alkoholový, tak ten si jen musí den, dva počkat.


Burčák dorazil do skladu. Zde je šetrně přetočen samospádem do menších nádob. To proto, aby se mohl přemístit do lednice a hlavně proto, že v menších nádobách to lednice dokáže krásně zchladit čímž se zpomalí kvašení a burčák vydrží déle v kondici, ve které ho chceme mít pro naše zákazníky.
Burčák přetáčíme vždy do čistých, vymytých nádob. Používáme plastové nádoby, které jsou určené pro výrobu a skladování vína. Nádoby mají široká hrdla, aby se mohly pohodlně a dobře vymývat. Samozřejmostí je každodenní promývání hadic a jejich pravidelná sanitace.
Hygiena je prostě i u burčáku velmi důležitá.  


V lednici můžeme nastavit minimální teplotu až 2°C. My skladujeme burčák většinou při 7°C, což je dost na to, aby se kvašení zpomalilo. Kvašení lze pozastavit také přidáním síry nebo jiných konzervantů, ale tyto metody nepoužíváme.

 
 "Burčákovodem" zabudovaným ve zdi ve Znojemské vinotéce pak burčák přečerpáváme do místa, kde se nabízí k prodeji a stáčí zákazníkům do nádob.

Do Brněnské vinotéky vozíme burčák již natočený v 1,5 litrových lahvích. Je to hlavně z důvodu, že v Brněnské vinotéce nejsme schopni zajistit burčáku takovou péči a hygienu jako ve Znojmě. 

Pokud jste dočetli až sem tak jste o něco chytřejší a já děkuji :-) Jestli máte nějaké další dotazy neváhejte napsat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře nebo na email info@vinovin.cz

                                                                                                                            Přeji vám prima den - Petr Fila

Aktuality

Karafa Florián - krása z rukou českých sklářů

Karafu Florián najdete tady

Dárkový poukaz - ideální dárek. A tenhle dárek vám určitě stihneme doručit do vánoc :)

Dárkové poukazy najdete tady 

Všimli jsme si, že se blíží vánoce. A tak jsme nachystali VÁNOČNÍ BALÍČKY.

Vánoční balíček je hezky zabalená kompozice několika produktů, které jako celek ...

Ochutnávka Svatomartinských vín a mladých vín ročníku 2018 se povedla

Vína byla přechutnána, ročník 2018 vypadá dobře a spousta dětí měla radost z pro ...

Ochutnávka Mladých vín v Brněnské vinotéce Vínovín

V neděli 11.11. v 11 hodin otevřeme ochutnávku mladých a Svatomartinských vín ro ...

Ochutnávka Mladých vín a projížďky na koni pro děti ve Znojemské vinotéce

V neděli 11.11. v 11 hodin otevřeme ochutnávku mladých a Svatomartinských vín ro ...

Dýňový cheesecake - foto recept

Na degustaci vín z vinařství Piálek & Jäger 25.10.2018 jsme také servírovali ...

Mladá vína ročníku 2018 se derou ke slovu a dnes definitivně zašláply burčák

Jeden z velkých zlomů ve vinařsském kalendáři - konec burčákové sezóny a nástup ...

Burčák - jak to u nás děláme

Burčák je živý materiál a proto vyžaduje zvláštní péči. Každý prodejce i vinař k ...

Termíny podzimních degustací 2018 v Brně ve Vinotéce Vínovín

Podařilo se nám domluvit myslím velmi zajímavá a atraktivní vinařství. Níže uvád ...

Voda KRONDORF - přírodně mineralizovaná a sycená, zdroj přírodního hořčíku nově v nabídce

Obdarujte sebe nebo své blízké vodou. Voda je víc než sůl :) Navíc je to opravdu ...

V nabídce máme i velmi stará vína. Podívejte se, jak je vyzvedáváme z archívu.

Láhve archivních vín vyzvedáváme ze sklepa až poté, co se se zákazníkem dohodnem ...

K Schönhoferům jezdíme pro sudová i lahvová vína. Zde video z jedné cesty.

Burčáková sezóna začíná! Přivezeme ho ve čtvrtek 2.8. do znojemské Vinotéky Vínovín

Jako každý rok budeme začínat s burčákem od pana Janoška z Čejkovic a bude to sa ...

Pátek 13.7.2018 - spuštění nového e-shopu Vinotéky Vínovín

Tam ta da dá! Není snad lepší datum pro spuštění nového eshopu! Na nové podobě o ...