Pálava, pozdní sběr, polosuché víno, 2024 – Hanzel
Bílé víno se zelenkavě zlatavou barvou a intenzivní, opojnou vůní vyzrálého manga a čajových růží.
V chuti je plné a extraktivní, s tóny zralých pomerančů, jemným kořenitým projevem, výraznou šťavnatostí a příjemně nasládlou medovou stopou v závěru.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Pálava |
|---|---|
| Hmotnost: | 1.2 kg |
| ? Barva vína: | bílé |
| ? Rozdělení dle cukru: | polosuché |
| ? Odrůda: | Pálava |
| ? Přívlastek: | pozdní sběr |
| Zbytkový cukr [g/l]: | 14,4 |
| Kyseliny [g/l]: | 7,5 |
| Obsah alkoholu [%]: | 12,5 |
| Dodavatel: | Hanzel |
| Ročník: | 2024 |
| Země původu: | Česká republika |
| Objem láhve [l]: | 0,75 |
| Cukernatost moštu v °NM: | 22,8 |
| Bezcukerný extrakt [g/l]: | 28,2 |
| Číslo šarže: | 9824 |
| Vinařská podoblast: | Znojemská |
| Vinařská obec: | Vrbovec |
| Viniční trať: | Dolina |
| Obsahuje oxid siřičitý: | Ano |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Vinařství HANZEL založil v roce 2010 pan Martin Hanzel.

Martin Hanzel je potomek vinařů pánů Hanzelů, od kterých od mala nasával nauku o výrobě vína a jistě časem i víno samé.
V roce 2012 byl původní sklep Hanzelů z roku 1903 zrekonstruován a doslova jak ze staré a popraskané kukly se narodil motýl s podobou citlivě zrekonstruované budovy sklepa, ve které je nejen vinařství, ale i stylová restaurace s hotelem.



Byla pořízena nová technologie jak pro příjem hroznů, tak i na školení a skladování vína. Díky tomu se kapacita sklepa zvedla na 80 tisíc litrů a mladé vinařství si trouflo vyprodukovat cca 100 tisíc lahví, čímž se kvalifikovalo mezi středně velká vinařství.
V roce 2014 na začátku léta, do vinařství Hanzel majetkově vstoupilo vinařství LAHOFER, které v předchozích letech dodávalo vinařství Hanzel hrozny. Vinařství Hanzel těmito zásnubami posílilo pozici na trhu a jistě to mělo i další kladné stránky.
Pan Hanzel měl vždy na zřeteli šetrné zpracování hroznů a vůbec šetrné zacházení s vínem během celého výrobního procesu. Odzrňovače co nepoškodí pecičky, nízkootáčková čerpadla, lisování při nízkých tlacích, aby nedošlo k puknutí peciček. Dále pak kontrolovaný proces kvašení pro maximální zachování aromat, no prostě to dělal dobře. Zachovat výrobu v tomto duchu se snaží ve vinařství i dnes.
Aktuální nabídka vín z vinařství HANZEL je zde
nebo je najdete tady pod tímto textem.
Text: Petr Fila
