Frizzanté Muškát moravský, zemské, suché víno, 2024 – Ampelos
Jemně perlivé bílé víno s typickou muškátovou vůní, svěží a lehkou chutí s ovocnými tóny.
Ideální osvěžení pro letní dny, vhodné k lehkým pokrmům nebo jako aperitiv.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Frizzanté |
|---|---|
| Hmotnost: | 1.3 kg |
| ? Barva vína: | bílé |
| ? Rozdělení dle cukru: | suché |
| ? Odrůda: | Muškát moravský |
| ? Přívlastek: | zemské |
| Obsah alkoholu [%]: | 11.5 |
| Dodavatel: | Ampelos |
| Ročník: | 2024 |
| Země původu: | Česká republika |
| Objem láhve [l]: | 0.75 |
| Číslo šarže: | 2460 |
| Vinařská podoblast: | Znojemská |
| Vinařská obec: | Vrbovec |
| Obsahuje oxid siřičitý: | Ano |
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Firma vznikla v roce 1895 jako CK úřad pro potírání révokaza na Moravě, aby našla způsob či metodu obrany přd tímto škůdcem, který v podstatě zdecimoval vinohrady v Evropě. Samozřejmě na nejvyšších místech už tenkrát věděli, že by to byla pro jejich ovečky pohroma a tedy i pro ně, a jali se situaci řešit. Situace se vyřešila a z úřadu se postupem času stala stanice, která měla za úkol udržovat révu, která již na amerických podnožích uměla révokaza přežít a plodit hrozny pro potěchu těla a hlavně duše.
V roce 1999 se firma přejmenovala na Ampelos a do jejího čela si stoupl v roli sklepmistra, obchodníka i holky pro všechno pan Lukáš Kylián.

Lukáš Kylián
V současné době Ampelos nadále udržuje genofond révy vinné ČR, provádí novošlechtění, udržovací šlechtění a produkci množitelských materiálů a hlavně také dál vyrábí víno z vlastních vinohradů.
Dnes hospodaří na 53 hektarech. 


Vinice se nacházejí okolo vinařské obce Vrbovec - vinice "Nad sklepy", Chvalovice - vinice "Dívčí hora" a Znojmo louka - vinice "Hajden".
Výroba vína začíná v Ampelosu ve vinohradu. Když se mnou Lukáš Kylián občas sedí a bavíme se kolem vína a obchodu, vždy se dovím něco zajímavého a často právě z vinohradu. Jak tam nechali listy, páč slunka moc a vody málo, ale že zase tam v dolíku šli listy trochu dolů, protože je tam stín a je to ta a ta odrůda.... Prostě takový ty moudra, který vinař získá léty a léty prací s vinohradem a následným zpracováním suroviny ve sklepě, nebo mu je předá předchozí generace, což u nás jaksi nebylo možné, že.
Vinařství dnes vyrábí cca 160 tis. lahví vína, s čímž samozřejmě pomůže kvalitní technologie a strojové vybavení.






Do e-shopové kóje, kde vína z Ampelosu zrají v ideálních podmínkách, se můžete vydat tudy :)
Nebo všechna vína z Ampelosu, která aktuálně nabízíme, najdete tady pod tímto textem.
