Burčák - jak to u nás děláme, jak se o něj staráme
Burčák je živý materiál a proto vyžaduje zvláštní péči. Každý prodejce i vinař k němu přistupuje jinak a my jsme se rozhodli vám ukázat, jak to děláme my. Pojďte nahlédnout do zákulisí.
Burčák přivážíme v 600 litrovém potravinářském IBC kontejneru. Podle toho v jakém je burčák stavu, rozumějte stupni rozkvašení, se dále rozhodujeme, jak s ním budeme zacházet. Když je úplně na začátku a sotva šumí, necháme jej v klimatizovaném skladu, kde je teplota 18°C a burčák tak může rychleji kvasit. Pokud je už pěkně najetý a šumí, odvezeme kontejnery do velkokapacitní lednice a podle toho jak moc kvasí nastavíme teplotu. Klidně i 4°C. Možnost zchlazení je pro prodej burčáku klíčové, protože nám to umožní přirozeně zpomalit proces kvašení a jsme schopni tak prodloužit dobu trvanlivosti, aniž by to mělo vliv na kvalitu burčáku.*
Z lednice pak přetáčíme burčák nerezovým vedením do prodejny a to i několikrát denně. To proto, aby byl na prodejně vždy pěkně čerstvý z lednice. Na stáčení burčáku na prodejně používáme plastové nádoby, které jsou určené pro výrobu a skladování vína. Nádoby stejně jako kontejnery mají široká hrdla, aby se mohly pohodlně a dobře vymývat. Samozřejmostí je každodenní promývání hadic a nerezového vedení a jejich pravidelná sanitace. Hygiena je prostě i u burčáku velmi důležitá.
V lednici můžeme nastavit minimální teplotu až 3°C. My skladujeme burčák většinou při 7°C, což je dost na to, aby se proces kvašení zpomalil.
"Burčákovodem" zabudovaným ve zdi pak burčák přečerpáváme do místa, kde se nabízí k prodeji a stáčí zákazníkům do nádob.
Pokud jste dočetli až sem tak jste o něco chytřejší a já děkuji :-) Jestli máte nějaké další dotazy neváhejte napsat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře nebo na email info@vinovin.cz
Přeji vám prima den - Petr Fila
*Kvašení lze také zpomalit nebo zastavit (pak je to mrtvá divná tekutina) přidáním síry nebo jiných konzervantů, ale to neděláme.